12 tips voor bruidsparen

Als fotograaf krijg je vaak vragen van bruidsparen of kom je dingen tegen die goed zijn om te weten. Daarom heb ik een aantal tips op een rij gezet die goed zijn om te weten.

Tip 1: Kennismakingsgesprek

Een kennismakingsgesprek wordt vaak onderschat, maar is best belangrijk. De fotograaf is een onbekende gast die toch de hele dag aanwezig is. Daarom is het belangrijk om je niet oncomfortabel te voelen bij een fotograaf. Een goede klik is vaak terug te zien in de trouwreportage.

Tip 2: Planning

Een goede planning is niet alleen voor jezelf en de ceremoniemeesters belangrijk, maar ook voor de bruiloftsfotograaf. Het zorgt voor veel meer rust rond de foto’s. Hierdoor kan de fotograaf zich puur op het fotograferen richten. Schroom ook niet om wijzigingen vlak voor de bruiloft door te bellen of te appen. Dit zorgt ervoor dat ook de fotograaf niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan deze ook tips geven over de benodigde tijd voor bepaalde onderdelen van de bruiloft. De meeste fotografen hebben al talloze bruiloften gezien en daardoor veel ervaring opgedaan.

Je kan de fotoshoot in 2 uur plannen, maar ook verdelen over de dag. Zo krijg je meerdere momenten en meerdere locaties. Niet iedereen is weggelegd voor 2 uur lang op de foto gaan.

Neem de tijd

Niet alleen voor de fotoshoot, maar ook voor de dag zelf. Dus niet snel na het ophalen van de bruid in de auto springen, maar eerst elkaar eens goed bewonderen en genieten van het moment.

Tip 3: Verwachting

Bedenk goed wat je graag wil van de fotograaf. Er zijn zeer veel verschillende stijlen en veel verschillende fotografen. Bedenk welke stijl bij je past, wat je wil hebben en wat je budget is. De goedkope bruidsfotograaf kan, maar hoeft niet, mindere foto’s opleveren. Ook het aantal uur, of de fotograaf een assistent of second shooter meeneemt kan van invloed zijn. Het aantal foto’s kan verschillen, maar ook een album is van invloed op de prijs. Het duurt vaak maar 1 dag en foto’s laten je deze dag terug beleven.

Tip 4: Details

Wij zijn er vaak al vroeg bij om detail foto’s te maken van accessoires, het opmaken, de schoenen, de ringen en de trouwjurk. Als alles netjes is en geen rommeltje staat dit natuurlijk veel mooier. Ook corsages zijn mooi om op de foto en als wij iets vergeten wijs er ons dan gewoon op. Het zijn vaak de details die vaak verrassen na de tijd.

Tip 5: Golden hour

Golden hour is de tijd vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. Dit zorgt voor het mooiste licht van de dag. Als je hiervoor wat tijd in plant dan kunnen we er dan mooi nog een half uurtje tussenuit om nog wat mooie foto’s te maken. Gelijk een momentje om even op adem te komen van de dag.

Tip 6: Mobielloos

Als fotograaf komen wij vaak voor onaangename verrassingen te staan, zoals een oom die tijdens het ringen moment een foto wil maken met zijn mobiel en zo ons als fotograaf blokkeert. Jullie gasten zijn echte gasten en hoeven zich niet druk te maken over de foto’s, daar worden wij voor betaald. En het kijken via een schermpje is toch minder mooi dan zonder. Het zou ook zonde zijn als je een belangrijk moment niet op de foto hebt doordat er meerdere gasten enthousiast een foto aan het maken was. Laat je ceremoniemeester hier gerust op wijzen aan het begin van de dag, zet op de kaart of zet een gaaf bord met unplugged wedding neer.

Tip 7: Verrassingen

Elke bruiloft heeft zo zijn verrassingen. Zo kan er champagne gespoten worden, bellenblaas tijdens het verlaten van de kerk, bloemen gooien of duiven loslaten. Dit soort gave momenten willen wij natuurlijk niet missen. Voor veel van deze shots hebben wij wat voorbereidingstijd nodig. Bijvoorbeeld voor de eerste dans in een wat donkere omgeving. Dan zetten wij graag vast een extra lamp klaar. Laat het ons weten zodat wij niet voor een verrassing komen te staan.

Tip 8: Rugzakje

Tijdens een bruiloft kan er wat gebeuren waar je niet op gerekend had. Om toch voorbereid te zijn is het handig een tas mee te nemen in de kofferbak met wat hulpmiddelen:

  • Vochtige doekjes of een droge doek om vogelpoep of andere troep mee weg te krijgen.
  • Een paraplu voor onverwachte regen. Het mooiste is een witte of doorzichtige paraplu.
  • Naald en draad voor als er iets scheurt.
  • Eten en drinken, want het gebeurt vaak genoeg dat je door zenuwen vergeet te eten en te drinken. Dan is het fijn om onderweg toch wat te eten of te drinken.
  • Pumps voor de vrouw. Heb je plannen om in het bos of op een grasveld foto’s te maken, dan is het vaak niet handig om hier met hoge hakken door te lopen.

Tip 9: Sleutels

Een tip voor de man. Zorg ervoor dat je de sleutels van de auto of andere zaken niet in je zakken hebt tijdens de fotoshoot. Het mag zo misschien niet opvallen, maar op de foto’s is dit vaak goed terug te zien.

Tip 10: Groepfoto’s

Houd het zo kort mogelijk. Bijna geen enkele daggast zit te wachten op een uur lang groepsfoto’s terwijl ze lekker kunnen borrelen en kletsen. En je bent het zelf vaak ook zag om na drie kwartier nog te moeten lachen voor de volgende groepsfoto.

De foto’s die echt moeten met familie doen we daarom op een snelle manier terwijl de rest zit te borrelen of kletsen. De gekke en leuke foto’s met vrienden en die gekke oom en tante doen we wel op een ander later moment. Want deze foto’s zijn zeker waardevol.

Tip 11: Etiketten

Corsage zit bij de mannen op het hart omhoog en bij de vrouwen op dezelfde plek maar dan omlaag.

Het onderste knoopje van het jasje mag open en iedere man moet de bruidegom volgen. Als de bruidegom het jasje open heeft, dan heeft iedereen dat.
Ook het onderste knoopje van het gilet mag open blijven. Zo kon een landheer makkelijker op zijn paard zitten.

Bij de ceremonie loopt de vrouw bij het binnenlopen rechts en na de ceremonie mag de vrouw links zitten. Ook dit is weer een gebruik van vroeger. Zo had de bruidegom zijn rechterhand vrij om zijn vrouw te verdedigen tegen eventuele belagers.

Een stropdas hoort niet los over het gilet te hangen. En zo zijn er nog meer, maar dit zijn de meest gevraagde etiketten.

Tip 12: After weddingshoot

Na de bruiloft heb je ruim de tijd om nog een keer een shoot te doen in trouwkleding voor deze in de kast gaat. Sommigen vinden het ook leuk om een trash de dress shoot te doen nu de jurk niet meer gedragen hoeft te worden. Ook leuk is om dit in het buitenland te doen. Tickets naar het buitenland hoeven niet duur te zijn en een overnachting is zo geregeld. Dit kan voor hele speciale foto’s zorgen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *